home > bio > databases

kivotos.jpg
politeia.jpg
filokalos.jpg

Η «Κιβωτός» είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα που αφορά στη διαχείριση της νόμιμης Μετανάστευσης, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας ορίζεται με τις διατάξεις του ν.4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80/01-04-2014), από τις υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών και τα Τμήματα Αδειών Διαμονής των Δ/νσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας. Αποτελεί μία και ενιαία ψηφιακή πηγή των διατάξεων του ν.4251/2014, της Αιτιολογικής του Έκθεσης, των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, των εφαρμοστικών Υπουργικών του αποφάσεων, των ερμηνευτικών εγκυκλίων., της σχετικής ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, των γνωμοδοτήσεων Ανεξάρτητων αρχών, της νομολογίας των Δικαστηρίων αλλά και σχετικών εγγράφων, συμβάσεων, συμφωνιών και αποφάσεων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών. Κατά συνέπεια εγκιβωτίζει κυριολεκτικά, μέσω συμπαγούς κωδικοποίησης, το σύνολο των πηγών δικαίου για τη Μετανάστευση. Σε μεταφορικό επίπεδο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη «κιβωτό» γνώσεων ως υποστηρικτικό εργαλείο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των εργαζομένων στο θεματικό πεδίο της Μετανάστευσης. Φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις έντυπες πηγές δικαίου αλλά και να βοηθήσει τα στελέχη των οικείων Υπηρεσιών να «επιπλεύσουν» μέσα σ’ έναν «ωκεανό» εγγράφων, ερμηνειών, επεξηγήσεων και τροποποιήσεων, δοθείσης της εμπειρίας εφαρμογής του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, του ν.3386/2005 (ΦΕΚ Α’ 212/23-05-2005).

Η "Πολιτεία" είναι μια δουλειά την οποία καμαρώνω ιδιαίτερα. Φτιάχτηκε σε συνθήκες απόλυτης "τρέλας", κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες, με στόχο την παροχή πλήρους διοικητικής και πολιτικής κάλυψης τόσο σε υποψήφιους βουλευτές όσο και (κυρίως!) σε εν ενεργεία εκπροσώπους μας! (Ας μη συζητήσουμε εδώ την ποιότητα των σημερινών μας εκπροσώπων καλύτερα...). Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, 5 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του, το σύστημα "Πολιτεία" είναι ένα ώριμο και πλήρες εργαλείο πολιτικού συντονισμού, οργάνωσης και κινητοποίησης. Περιλαμβάνει μια πληθώρα παραμέτρων και δυνατοτήτων, δυνατότητα εκτύπωσης λεπτομερέστατων αναφορών και καταστάσεων ενώ μπορεί να τρέξει σε περιβάλλον τοπικού δικτύου, κάτι που σημαίνει ότι σε... πολυάσχολα πολιτικά γραφεία μπορεί να τροποποιείται η βάση σε multi-user περιβάλλον. Η μεγάλη του διαφορά από τα αντίστοιχα προγράμματα που κυκλοφορούν ως εμπορικά πακέτα στην αγορά είναι η εξής: φτιάχτηκε σύμφωνα με την καθημερινή πρακτική και τις ανάγκες λειτουργίας ενός πολιτικού γραφείου (στα καλά τα χρόνια...) και κάνει ακριβώς τη δουλειά που φτιάχτηκε να κάνει. Η "Πολιτεία" δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται, δεν μεταβιβάζεται. Αποτελεί "όργανο" του δημιουργού της και διατίθεται υπό προϋποθέσεις εκεί όπου κρίνεται ότι αξίζει... Για να δουλέψει και να αποδώσει χρειάζεται αποφασισμένα, δυνατά και "ταξιδιάρικα" γκανιάν ενώ απεχθάνεται τη νωθρότητα, τον ερασιτεχνισμό και τους καιροσκόπους! Σ' αυτούς, συστήνεται... Notepad!

Το σύστημα αυτό έγινε σε συνεργασία με τη Μαρία Χατζηδάκη, συντηρήτρια έργων τέχνης και τον Δημήτρη Παππά, αρχαιολόγο, την άνοιξη του 1999 στο Ι.Τ.Ε. του Παν. Κρήτης, στα πλαίσια μεταπτυχιακής εργασίας. Στόχος του ήταν να αποτελέσει λειτουργικό υπολογιστικό βοήθημα στην τεκμηρίωση των εργασιών ενός Συντηρητή, σε επίπεδο α) τεκμηρίωσης και β) ανάκτησης δεδομένων. Το πιο απαιτητικό του κομμάτι, εκείνη την εποχή, ήταν ο προγραμματισμός των πολυ-κριτηριακών ερωτημάτων. Της υλοποίησης προηγήθηκε εκτενής ανάλυση απαιτήσεων και τεχνική σχεδίαση. Γενικότερα, υπήρξε μια καλή ευκαιρία εμβάθυνσης των γνώσεών μου στο αντικείμενο και μου επέτρεψε να δω με ένα άλλο "μάτι" πτυχές του προγραμματισμού Βάσεων Δεδομένων που μέχρι τότε εκτελούσα μηχανικά.

© 2021 George K. Matsaridis

  • TikTok
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Spotify - White Circle
  • YouTube - White Circle